Baanstatus
Baan
Qualifying
Vervoer
Greens
Driving range

Laatste update:

Uitloggen ...

Vreemde vogel op de golfbaan

31 juli 2018

Na afgelopen zondag, in de middag een lekker golfrondje gelopen te hebben, komt er bij het verlaten van het Hanenhuus een lid van de Texelse golfclub naar mij toe en die vertelt zojuist bij een plas water op de Par 3 baan een grote zwarte vogel te hebben gezien, die hij niet herkende. De vogel had iets weg van een aalscholver, maar dan veel groter.

Ik ben natuurlijk meteen met hem ter plaatse gaan kijken en bij het zien van de vogel is het mij direct duidelijk, dat het een jonge (juveniele) Zwarte Ooievaar (Ciconia nigra) betreft. De zwarte ooievaar is iets kleiner dan de witte ooievaar, wordt circa 1 meter groot en heeft een spanwijdte van 173 centimeter tot 205 centimeter.

In Nederland wordt de Zwarte Ooievaar alleen op doortrek gezien. Hij duikt steeds vaker op, met name in mei en augustus.

Meestal gaat het om niet-geslachtsrijpe en dus jonge dieren, die tijdens hun omzwervingen ons land bezoeken.

De Zwarte Ooievaar heeft, in tegenstelling tot de Witte Ooievaar, in vlucht een opvallend zwarte hals, zwarte vleugels en witte buik.

Een juveniel heeft geen rode poten en snavel, maar grijsgroene. Zwarte Ooievaars eten voornamelijk vis, amfibieën, insecten, kleine zoogdieren en jonge vogels en zijn dan ook hoofdzakelijk te vinden nabij ondiepe plassen.

Deze trekkers komen meestal uit de westelijke delen van het verspreidingsgebied, van Denemarken, via Noord-Duitsland tot in Tsjechie.

Vaak betreft het solitaire vogels, of soms een klein groepje.

Ze worden het meest aan de kust en op hoge gronden gezien.

Toch maar weer een bijzondere waarneming op onze golfbaan! Gelukkig heeft Miranda Luiken een foto van de ooievaar kunnen maken!!

Louw Nijhuis.

De Krim
De Krim — Meer texels