Baanstatus
Baan
Qualifying
Vervoer
Greens
Driving range

Laatste update:

Uitloggen ...

Regelvraag 14

1 oktober 2012

Afstand tot de vlag

Op onze scorekaarten staat een plaatselijke regel (4): vaste obstakels zijn alle palen, alsmede aangepaalde bomen. Dit betekent dat je ook de paaltjes, die de afstand aangeven tot het midden van de green, 100 en 150 meter, zonder straf mag ontwijken, als je in stand of slag door zo’n paaltje gehinderd wordt.  Daarbij dien je wel bepaalde regels in acht te nemen, zoals beschreven wordt in Regel 24-2b.
Echter, sommigen van ons, die ’s winters verre (golf)oorden bezoeken, of op andere tijden onze zuiderburen, worden door de baan geconfronteerd met het gebruik van een afstandsmeter. Mag dat?

Hoewel het gebruik van een afstandsmeter (range finder) in sommige landen, b.v. in de USA en België, onder voorwaarden is toegestaan, behoort deze in Nederland niet tot de toegestane uitrusting. Ook volgens de regels van de R&A is het gebruik van een afstandsmeter niet toegestaan. Overtreding van deze regel heeft onvermijdelijk een DSQ tot gevolg. Verwezen wordt naar Regel 14-3b, alsmede de Decision 14-3/0.7
De Commissie kan evenwel een plaatselijke regel vaststellen (ook op de Texelse), die spelers toestaat hulpmiddelen te gebruiken, die uitsluitend de afstand meten; zie Decision 14-03/0.5.

De Krim
De Krim — Meer texels