Baanstatus
Baan
Qualifying
Vervoer
Greens
Driving range

Laatste update:

Uitloggen ...

Regelvraag 15

1 januari 2013

De Texelse hole 4
Zowel bij de dames- als herenafslag op hole 4 kan het gebeuren dat je bal verdwijnt achter de heuvel rechts, die als het ware als een landtong uitsteekt naar de Krim.
Hoe te handelen?

Je mag er daarbij niet vanuit gaan dat de bal verdwenen is in de waterhindernis, die zich achter de heuvel bevindt. Je hebt immers niet met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid de bal in het water zien verdwijnen ….. geen plons gehoord, geen opspattend water gezien. Je loopt naar de heuvel en kunt je bal niet vinden, wat dan?
Er is maar één mogelijkheid, je gaat terug naar de afslagplaats en slaat een tweede (voor drie) bal. Of je had het ook anders kunnen aanpakken.

Je zou kunnen aankondigen dat je een provisionele bal speelt, ervan uitgaande dat je bal anders dan in de waterhindernis verloren gegaan is, of dat je hem niet zult kunnen vinden.Dan volgen er enkele mogelijkheden:

A: Je vindt je bal inderdaad niet en speelt verder met de provisionele bal, die is immers de bal in het spel geworden.
B: Je vindt je oorspronkelijke bal wel, buiten de waterhindernis, en dan vervalt je provisionele bal en speel je verder met de oorspronkelijke bal.
C: Je treft je bal aan binnen de waterhindernis. Dan is die bal de bal in het spel en dien je daarmee verder te spelen. Kies je er toch voor door te spelen met de provisionele bal, dan speelt je domweg de verkeerde bal met alle gevolgen van dien.
Het is dus altijd van belang vooruit te denken en proberen te voorzien wat zou kunnen gebeuren en hoe je zou moeten/kunnen handelen. Daarbij komt ook nog dat de speelsnelheid bevorderd wordt als je niet helemaal terug moet lopen naar de afslagplaats….

De Krim
De Krim — Meer texels