© 2018 De Krim | Texel
“We beginnen met de prijzen voor de bijzondere prestaties”, roept het goedgemutste en nieuwbakken commissielid van de wedstrijdorganisatie.
Het is meteen stil. Men heeft respect voor de nieuweling. Bovendien is een bijzondere prestatie altijd wat anders dan een gewone eerste of derde prijs in de stablefordranking, zelfs voor de birdies is er nauwelijks belangstelling. Meestal zijn er twee, een voor een bal het dichtst bij de hole, een voor de bal het verst geslagen vanaf de teebox. Die laatste is veelal voor dezelfde namen; je kent ze wel: lange mensen met dikke Bertha’s, hockey-ervaring of knuisten van noeste arbeid, kracht in plaats van een soepele swing; ze oogsten gepast bescheiden waardering :”Oh die weer, tsja!”. Twee klapjes in de hand toe, en een balletje als Gutmacher. Hoe anders is het bij de neary, een bal die ofwel in twee op een par4, ofwel in één slag bij een par3 het dichtste bij de vlag landt. Op zo’n prijs maakt elke speler een kans of die nou met souplesse speelt, een goede stokkeuze maakt, lekker de wind in de rug heeft, gewoon mazzel heeft. Zo’n prijs heeft zelfs bij de Dutch Open een speciale status gekregen. Een amateur mag het op zo’n hole opnemen tegen een professional. ”Wie, oh wie, legt de bal het dichtst bij de vlag?”
Vanaf 1 januari gelden nieuwe golfregels: vooral om de snelheid in de baan te verhogen. Niet meer beleefd wachten op de teebox op wie de eer heeft – daar gaat het respect! – , een stok mag gewoon in de prut een kuiltje maken, wat vroeger grounden werd genoemd, op de green hoeft de stok niet meer uit de hole – ook zo’n mooie beleefdheidsvorm van de baan - . Enfin elders op onze site staan alle aanpassingen. Doe er je voordeel mee: we zijn benieuwd naar de ervaringen van onze competitieteams straks, als ze aan de overkant moeten spelen.
O ja, die bijzondere prestatie, he? Zelfs aan de overkant werd nog lang nagepraat over de blozende wangen van de winnaar van de longest drive, gescoord vanaf de blauw-rode teebox op een winterse heren(?)middag. Vroeger heette die box de damestee, maar de Texelse wizzkid had hem genderneutraaal gemaakt. Een bal waard!
Carpe(r) Diem